sobota, 14 grudnia 2013

Bakalie nie tylko do ciast ?


Bakalie czyli orzechy, suszone i kandyzowane owoce. Dostarczają dużo energii, błonnika, witamin oraz składników mineralnych.




1)  Orzechy włoskie posiadają mnóstwo antyutleniaczy. Są idealne do sałatek, deserów i musli.



2) Orzechy laskowe są bogate w witaminę E. Zmielone możemy dodawać do ciast zamiast mąki.



3) Orzechy arachidowe są bardzo alergizujące. Mają dużo białka, są idealne do dań azjatyckich.



4) Papaja kandyzowana ma dużo witaminy C. Sprawdza się na przekąskę, do ciast i musli.



5) Mango kandyzowane posiada żywiczny posmak. Jest doskonałe na zdrową przekąskę.



6) Ananas kandyzowany dodaje energii, idealny na przegryzkę i do keksów.



7) Migdały obniżają poziom złego cholesterolu. Najlepsze są do deserów.



8) Daktyle dobre do musli, sałatek, ciast i dań curry. Są pożywne, idealne na przekąskę.



9) Figi suszone są bogate w błonnik. Dodawać je możemy do słodkości i przekąsek.



10) Rodzynki to źródło błonnika. Idealne do farszów, ciast i sosów.



11) Morele suszone są bogate w witaminę A, błonnik i żelazo. Na przekąskę i do ciast.



12) Żurawina suszona do deserów, ciast, mięs i sosów.


Wszystkie bakalie do tego wpisu udostępniła firma SKWORCU , którą bardzo gorąco polecam!
 
Daktyle z migdałami
Daktyle pozbawić pestek. W ich miejsce wcisnąć po 2 obrane ze skórki i blanszowane migdały. Każdy daktyl owinąć cieniutkim plasterkiem suszonej szynki. Spiąć wykałaczką, posypać rozmarynem.
Kuskus z figami
Szklankę kaszy kuskus zalać gorącym bulionem, przykryć o odstawić by napęczniała. Przemieszać i wystudzić. Opłukać i namoczyć 5 suszonych fig i moreli. Odsączyć i pokroić w paski. Można dokroić 3 daktyle oraz garść pistacji. Kaszę wymieszać z bakaliami, wyciśniętym sokiem z pomarańczy oraz 2 łyżkami oliwy.
Orzechowe kule
20dag twarogu rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu bądź gęstej śmietany. 10dag żółtego, ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag orzechów włoskich drobno posiekać. Masę twarogową połączyć z serem żółtym i łyżką orzechów. Formować z niej małe kulki, obtoczyć w orzechach.

7 komentarzy:

  1. ja bardzo lubię podjadać bakalie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak tu nie kochać bakalii :))

    Moze skusisz się na konkurs u mnie? :)

    http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/12/konkurs-na-swiateczna-babeczke.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite bakalie :) szkoda, że są tak bardzo kaloryczne.. pocieszam się tylko, że to "zdrowe" kalorie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację "Pączusiu" :) odkąd włączyłam bakalie do swojej diety, przybyło mi tu i tam parę centymetrów. Ale co mi tam... zdrowie jest ważniejsze niż waga :)

    OdpowiedzUsuń