Bakalie czyli orzechy, suszone i kandyzowane owoce. Dostarczają dużo energii, błonnika, witamin oraz składników mineralnych.
1) Orzechy włoskie
posiadają mnóstwo antyutleniaczy. Są idealne do sałatek, deserów i musli.
2) Orzechy laskowe są bogate w witaminę E. Zmielone możemy
dodawać do ciast zamiast mąki.
3) Orzechy arachidowe są bardzo alergizujące. Mają dużo
białka, są idealne do dań azjatyckich.
4) Papaja kandyzowana ma dużo witaminy C. Sprawdza się na
przekąskę, do ciast i musli.
5) Mango kandyzowane posiada żywiczny posmak. Jest doskonałe
na zdrową przekąskę.
6) Ananas kandyzowany dodaje energii, idealny na przegryzkę
i do keksów.
7) Migdały obniżają poziom złego cholesterolu. Najlepsze są
do deserów.
8) Daktyle dobre do musli, sałatek, ciast i dań curry. Są
pożywne, idealne na przekąskę.
9) Figi suszone są bogate w błonnik. Dodawać je możemy do
słodkości i przekąsek.
10) Rodzynki to źródło błonnika. Idealne do farszów, ciast i
sosów.
11) Morele suszone są bogate w witaminę A, błonnik i żelazo.
Na przekąskę i do ciast.
12) Żurawina suszona do deserów, ciast, mięs i sosów.
Wszystkie bakalie do tego wpisu udostępniła firma SKWORCU ,
którą bardzo gorąco polecam!
Daktyle z migdałami
Daktyle pozbawić pestek. W ich miejsce wcisnąć po 2 obrane
ze skórki i blanszowane migdały. Każdy daktyl owinąć cieniutkim plasterkiem
suszonej szynki. Spiąć wykałaczką, posypać rozmarynem.
Kuskus z figami
Szklankę kaszy kuskus zalać gorącym bulionem, przykryć o
odstawić by napęczniała. Przemieszać i wystudzić. Opłukać i namoczyć 5
suszonych fig i moreli. Odsączyć i pokroić w paski. Można dokroić 3 daktyle
oraz garść pistacji. Kaszę wymieszać z bakaliami, wyciśniętym sokiem z
pomarańczy oraz 2 łyżkami oliwy.
Orzechowe kule
20dag twarogu rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu bądź gęstej
śmietany. 10dag żółtego, ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag
orzechów włoskich drobno posiekać. Masę twarogową połączyć z serem żółtym i
łyżką orzechów. Formować z niej małe kulki, obtoczyć w orzechach.
ja bardzo lubię podjadać bakalie:)
OdpowiedzUsuńu nas też są zawsze :)
UsuńI jak tu nie kochać bakalii :))
OdpowiedzUsuńMoze skusisz się na konkurs u mnie? :)
http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/12/konkurs-na-swiateczna-babeczke.html
zajrzę na pewno :)
UsuńSmakowite bakalie :) szkoda, że są tak bardzo kaloryczne.. pocieszam się tylko, że to "zdrowe" kalorie :D
OdpowiedzUsuńgarść orzechów nie zaszkodzi :)
UsuńMasz rację "Pączusiu" :) odkąd włączyłam bakalie do swojej diety, przybyło mi tu i tam parę centymetrów. Ale co mi tam... zdrowie jest ważniejsze niż waga :)
OdpowiedzUsuń