poniedziałek, 11 listopada 2013

1 SANTE znaczy zdrowie - Muffinki pizzowe

Zaczynam wielkie testowanie produktów które otrzymałam od firmy Sante na początku listopada. Zapraszam na pierwszą propozycję czyli muffinki pizzowe. Coś jak pizza, ale w formie babeczek. Z wykorzystaniem otrębów żytnich oraz pszennych z dodatkiem himalajskiej soli różowej.
muffinki   pizzowe
 
 --------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------
 Otręby pszenne wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych. Oprócz błonnika pokarmowego, w otrębach pszennych znajdują się witaminy: niacyna, tiamina, kwas foliowy czy witamina B6, B1 i C. Doceniane są one również ze względu na zawartość składników mineralnych, wśród których należy wymienić: fosfor, żelazo, cynk, potas, mangan, jod czy magnez. Ten ostatni przyczynia się do redukcji uczucia zmęczenia oraz do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Magnez pomaga również w zachowaniu zdrowych kości i zębów.
Otręby pszenne oddziałują pozytywnie na pracę układu trawiennego i perystaltykę jelit. Oprócz wartości prozdrowotnych wyróżniają się one wszechstronnością zastosowania. Otręby pszenne można podawać z jogurtem lub mlekiem oraz jako dodatek do omletów, naleśników czy owsianki.
--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------
Otręby Żytnie są bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają również szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo. Są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta. Otręby żytnie mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, do kanapek czy sałatek. Można ich również używać jako składnik panierek do dań obiadowych. Jeśli zapragniemy dodać je do jogurtu czy mleka również możemy być spokojni o smak i wartość odżywczą takiego połączenia.
--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------

Składniki :
  • * 1,5 szklanki mąki pszennej
  • * pół kostki drożdży 
  • * pół szklanki ciepłego mleka
  • * jajko
  • * 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • * przyprawa do pizzy
  • * ząbek czosnku
  • * 3 łyżki oliwy
  • * duszone pieczarki z cebulą
  • * salami
  • * tarta mozzarella 
Przygotowanie :
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszać.  Połączyć wszystkie składniki suche.  Wymieszać razem i wykładać po dużej łyżce do blaszki na muffinki. Piec około 25 minut. Idealnie smakują na ciepło , ale i zimne świetnie pasują jako zamiennik kanapek na śniadanie bądź kolację. Dodatki można dopasować pod siebie. Byle ciasto nie było za rzadkie oraz za gęste. Ma mieć konsystencję śmietany.
sklep.sante.pl
Zapraszam na stronę sklepu Sante
oraz na FB Sante 

 

3 komentarze: