środa, 23 października 2013

Ryba w sosie słodko kwaśnym


Dzisiaj pomysł na coś podobnego do naszej ryby po grecku. Wykorzystamy filety z dowolnej ryby - u mnie filety z dorsza. Do tego gorący sos słodko kwaśny ale nie ze słoika , tylko przepis na domowy. Idealnie pasuję do ryżu. Świetny pomysł na obiad. Polecam spróbować. Warto poszaleć i coś ala rybę po grecku zrobić z tego przepisu na wigilijną kolację.



Składniki :
  • * 4-5 filetów z dorsza
  • * jajko
  • * bułka tarta
  • * sok z cytryny
  • * sól , pieprz
 
 
Sos słodko kwaśny :
  • * duża cebula
  • * 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • * papryka zielona , czerwona
  • * mała marchewka
  • * kostki ananasa z puszki
  • * 3 łyżki cukru
  • * 3 łyżki octu balsamicznego
  • * 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
     
Przygotowanie :
Sos :
Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w dużą kostkę , wrzucamy pokrojone papryki oraz marchewkę w słupki. Dodajemy 3 łyżki ananasa z puszki oraz cukier i ocet. Mieszamy i dodajemy ketchup. Wodę z puszki z ananasem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki.
Ryba :
Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Można rybę także grillować bez panierki.
Wyłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem słodko kwaśnym.

8 komentarzy: