środa, 9 października 2013

Grzybowe kotlety


Miałam miseczkę obgotowanych grzybów a na sos mało , znowu z jajkami nie jadam grzybów leśnych. Wyszło, że spróbuje zrobić coś ala mielone kotlety tyle że zamiast mięsa dam właśnie te grzyby. Do tego dodatek natki pietruszki i kawałeczki mozzarelli do smaku. Polecam spróbować póki trwa jeszcze sezon na grzyby.
Ale można też wykorzystać zamrożone grzyby i zrobić jarskie kotlety z grzybów na wigilijną kolację.
 

Składniki :
  • * miseczka ugotowanych grzybów leśnych
  • * bułka namoczona i odciśnięta
  • * jajko
  • * duża garść natki pietruszki
  • * 3 plasterki mozzarelli
  • * sól , pieprz
  • * bułka tarta do obtoczenia
  • * olej rzepakowy
 
 
Przygotowanie :
Wszystkie składniki porządnie wymieszać. Można dla smaku dodać cebulę bądź czosnek. Ja chciałam dodać tylko natkę pietruszki. Uformować kotlety , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

2 komentarze:

  1. Jadłam takie kotlety w okolicach Puszczy Białowieskiej - były pyszne. W tamtym rejonie przyrządza się grzyby na wiele sposobów, a na sezon zimowy pasteryzuje, soli, kisi,mrozi - każda gospodyni ma swoje sprawdzone sposoby:-)

    OdpowiedzUsuń