wtorek, 29 października 2013

Dyniowe racuchy na słodko


W tym roku dynie omijałam szerokim łukiem. Poza dekoracją w domu nie miałam chęci ani na zupę ani na ciasto z dyni. Jednak Paulina zainspirowała mnie by jednak coś z tej dyni zrobić. I tak oto wczoraj powstały racuchy. Są pyszne , chrupiące. Można jeść je z dżemem, cukrem pudrem, ale same w sobie też są pyszne. Polecam spróbować !



Składniki :
* pół kg startej na tarce o grubych oczkach dyni 
* 2 całe jajka
* łyżeczka proszzku do pieczenia 
* mały jogurt naturalny lub serek
* łyżka oleju lub oliwy
* mąka pszenna - tyle aż ciasto będzie zwarte - to zależy od soczystości dyni oraz od wielkości jajek



Przygotowanie :
Łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre na jednolitą masę. Dosypujemy proszek do pieczenia oraz po trochę mąki aż ciasto będzie dobrze połączone. Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Racuszki same w sobie są pyszne i chrupiące , ale można podać je z dżemem czy cukrem pudrem. 

14 komentarzy:

  1. Piękne Ci te dyniowe racuchy wyszły Marto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaa strasznie się cieszę, że przekonałaś się do dyni :) Ale smakowicie wyglądają :) Mam nadzieję, że kiedyś zrobisz dla mnie takie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobię , zrobię :) trzeba coś pomyśleć nad naszym spotkaniem :)

      Usuń
    2. ehem skromnie się wtrącę i napiszę,że też jestem za spotkaniem ! ;)

      Usuń
    3. no to już jesteśmy we 3 :) teraz tylko wybieramy miejsce :)

      Usuń
  3. Dynia nadaje całości nie tylko unikatowego smaku, ale także zdrowia. Bardzo pożywna, zdrowa propozycja na deser.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba by było jeszcze zamienić mąkę na zdrowszą i może upiec racuchy to wtedy na pewno była by to bardzo zdrowa wersja !

      Usuń
  4. Jakież one wspaniałe, cudownie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne placuszki i to z orzechami :)mniam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyjątkowo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń