środa, 30 października 2013

Drożdżowe pierogi z pieczarkami


Klasyczne pierogi lubię tylko z kapustą i grzybami , ewentualnie nie pogardzę także tymi ze szpinakiem. Tym razem jednak poszalałam znowu z drożdżowym ciastem i tak oto powstały pyszne pieczone pierogi z pieczarkami. Zapraszam ! Gorąco polecam te pierogi na Wigilię. 



Składniki :
Ciasto :
* 1/4 kostki drożdży 
* szklanka ciepłego mleka
* łyżka cukru
* pół kg mąki pszennej
* łyżka oleju rzepakowego
* szczypta soli
* jajko
Nadzienie :
* kg pieczarek
* duża cebula
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* sól, pieprz, czerwona słodka papryka mielona
* żółtko do posmarowania pierogów 
 



Przygotowanie :
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak długo aż będzie odchodziło od dłoni. Delikatnie smarujemy olejem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Na trzech łyżkach oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę , dodać poszatkowane pieczarki i usmażyć. Przyprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować , gdyby się kleiło - podsypać mąką. Wycinać koła od szklanki. Nadziewać zimnym farszem. Zlepić brzegi. Ułożyć na blaszce do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem i piec na z złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym. 

29 komentarzy:

  1. chyba też zrobię sobie jutro takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudowne, pulchne i apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są przepyszne :) Polecam każdemu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne! na Wigilię moja teściowa robi pieczone i też są smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na Wigilię zawsze robiłam tradycyjne , ale w tym roku kto wie :)

      Usuń
  5. U mnie nie ma Świąt bez takich pierogów. Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudeńka te Twoje pierożki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tak jak Ty, najbardziej lubię te z kapustą i grzybami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smokowicie wyglądają i pewnie tak smakują-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. zaraz bede probowac je robic - prosze trzymac kciuki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj znać jak wyszły :) podeślij zdjęcie na maila :)

      Usuń
  10. Ile oleju dodać trzeba do ciasta? Te trzy lyzki czy one są do pieczarek? Pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łyżkę, troszkę bardziej rozpisałam przepis :)

      Usuń
    2. Dziękuję. Będzie dzisiaj test przed świętami :)

      Usuń
    3. proszę dać znać jak wyszły :)

      Usuń
  11. Jak długo i w jakiej temperaturze pięć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 15-20 minut w 180-200 stopniach, sprawdzaj podczas pieczenia

      Usuń
  12. A ile pierogów wychodzi z tej porcji? Mam pięcioosobową rodzinkę, która lubi takie dania 😀 i zastanawiam się czy nie robić z podwójnej porcji

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile pierogów z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń