poniedziałek, 9 września 2013

Kotlety do hamburgera

Przepis na kotlety do hamburgera z mięsa wieprzowo - drobiowego z dodatkiem świeżego oregano.
Kotlety dobrze przyprawione, aromatyczne i ziołowe.


Składniki :
  • * pół na pół mięso z łopatki wieprzowej i fileta z kurczaka - może być też z udek
  • * duża cebula
  • * jajko
  • * 4 ząbki czosnki
  • * bułka namoczona w wodzie
  • * garść posiekanego oregano
  • * 2 łyżki zimnej wody
  • * sól , pieprz
  • * bułka tarta 
  • * olej rzepakowy
Przygotowanie :
Mielimy oba rodzaje mięsa z cebulą,czosnkiem i odciśniętą bułką . Wbijamy jajko oraz dolewamy wodę. Całość przyprawiamy oregano. Dokładnie wyrabiamy i formujemy dowolne kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Można tez usmażyć bez bułki na patelni teflonowej.

2 komentarze: