niedziela, 11 sierpnia 2013

Ogórki z chili - krokodylki


Kolejny pomysł na przetwory. Dzisiaj ogórki z chili, a właściwie z ostrą papryką mieloną. W zależności co wybierzecie tak ostre będą ogórki. Z zimie idealne do obiadu, ale też fajna przekąska do wódeczki. To jedne z moich ulubionych, zaraz po korniszonach. Polecam spróbować.


Składniki :
* kg ogórków gruntowych
* 2 łyżki soli
* 4 łyżki oleju 
* pół łyżeczki papryki ostrej mielonej bądź chili 
* pół główki czosnku
* szklanka cukru
* 3/4 szklanki octu


Przygotowanie :
Ogórki kroimy na pół lub w ćwiartki. Przesypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin. Odsączamy powstałą wodę i zalewamy ciepłym olejem. Dosypujemy paprykę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Zagotowujemy ocet z cukrem i wszystko zalewamy. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Wkładamy w słoiki. Zalewamy powstałam marynatą i zakręcamy. Nie musimy pasteryzować.

2 komentarze:

  1. Moja teściowa je robi;) Pyszne są!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja nic nie robi już z przetworów a ja na zimę będę miała jak znalazł :)

      Usuń