Składniki :
-
* 4 łyżki oleju
-
* 4 średnie cebule
-
* 4 średnie marchewki
-
* 2 czerwone papryki
-
* 10 dużych pieczarek
-
* 3 cukinie
-
* 2 filety z kurczaka
-
* sól , pieprz
-
* koncentrat pomidorowy
-
* ketchup łagodny
Cebulę kroimy w piórka
Marchewkę ścieramy na jarzynowej tarce
Paprykę kroimy w kostkę
Pieczarki kroimy w plasterki
Cukinie kroimy w półplasterki
Rozgrzewamy w dużym garnku olej i wrzucamy cebulę. Dusimy około 20 minut i wrzucamy marchewkę. Dusimy kolejne 20 minut . Dodajemy kolejne składniki i także dusimy po 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Filety kroimy w kosteczkę i przyprawiamy dużą ilością soli i pieprzu
Dorzucamy do warzyw. Dusimy wszystko kolejne 20 minut.
Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy
Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą można jeszcze doprawić ulubionymi przyprawami. Ja używam do leczo tylko sól i pieprz.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Leczo
OdpowiedzUsuńLeczo jest potrawą z papryki, bez pieczarek czy marchewki.
moje leczo nie jest węgierskie a domowe :) takie jak zawsze robiła moja mama :) i często zamiast pieczarek dodawała grzyby leśne :)
Usuń