piątek, 2 sierpnia 2013

Domowe lody orzechowe


Wróciła pogoda wakacyjna. Przez trzy dni było znośnie po 20 stopni, a teraz dalej upały. Na tak ciepłe dni jak dzisiaj polecam lody. Przepis akurat na orzechowe, ale smaki można zrobić z nich przeróżne. Zamiast ekstraktów polecam też owoce, orzechy. 



Składniki :
* 3 żółtka
* 100 g cukru trzcinowego - najlepiej pudru
* 250 ml śmietanki kremówki
* 250 ml mleka 3,2%
* ekstrakt z wanilii
* ekstrakt z orzechów laskowych bądź drobno mielone orzechy
Przygotowanie :
Zagotować mleko z ekstraktami i ostudzić. Zmiksować żółtka z cukrem. Dodać zimne mleko. Otrzymaną masę podgrzać na małym ogniu aż zgęstnieje. Wystudzić. Ubić na sztywno śmietanę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Zamrozić lody. Najlepiej mieszać gotową masę co 2-3 godziny. Zamiast ekstraktów można użyć syropów smakowych.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam orzechowe lody, tylko szkoda, że są takie kaloryczne :-)

    OdpowiedzUsuń