sobota, 3 sierpnia 2013

Cebularze

Tak,wiem że jest upał i włączyć piekarnik w taką pogodę to ostatnia rzecz na którą ma się ochotę,ale wierzcie mi,że warto.
Cebularze na wieczór do zimnego piwka ! Polecam !
 
 
 
Składniki ciasta :
  • * pół szklanki mleka
  • * pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • * łyżka cukru
  • * pół kostki drożdży 
  • * 2 jajka ( do ciasta dwa żółtka plus jedno białko i pozostałe białko do posmarowania cebularzy )
    * łyżka soli

  • * pół kg mąki pszennej plus mąka do podsypywania 
  • * 2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej
W płynach i cukrze rozetrzeć drożdże.Odstawić do wyrośnięcia.Połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Wyrobić,aż będzie ciasto odchodziło od ręki. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Składniki nadzienia :
  • * 5 dużych cebul
  • * 2 ząbki czosnku
  • * łyżka suszonej bazylii
  • * łyżka przyprawy do pizzy
  • * sól , pieprz 
  • * 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • * 2 łyżki oliwy
Kroimy cebulę w piórka, szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Wsypujemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie :
Ciasto podsypując mąką musimy rozwałkować na około 1cm. Wycinamy kółka . Robimy w środku wgłębienie na nadzienie. Smarujemy placki roztrzepanym jajkiem,koncentratem. Wykładamy farsz z cebuli.

Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor .
Ja podaję z sosem czosnkowym . Idealne do zimnego piwka ! Polecam !

4 komentarze:

  1. uwielbiam cebularze! nigdy nie robiłam samodzielnie a zawsze pochłaniałam takie ze sklepu... te muszą być o niebo lepsze :)

    OdpowiedzUsuń