środa, 24 lipca 2013

Zapiekana cukinia na sposób włoski


Cukinia idealna na obiad jak i na późną kolację. Tutaj nadziewana mielonym mięsem. zapiekana pod serem żółtym i sosem pomidorowym z bazylią.
Do tego podaję czasami sos czosnkowy bądź czosnkową bagietkę.


Składniki :
  • * 2 małe cukinie
  • * 300g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • * mała cebula
  • * 2 ząbki czosnku
  • * 4 plasterki sera żółtego
  • * 2 łyżki koncentratu  pomidorowego
  • * świeża i suszona bazylia
  • * łyżka oliwy z oliwek
  • * sól , pieprz
Przygotowanie :
Wydrążyć cukinie. Oprószyć solą i pieprzem. Mięso mielone przesmażyć z cebulą i resztą cukinii. Nadziewać cukinie. Układać w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać składniki na sos : koncentrat , bazylia oraz oliwa. Ja mieszam zawsze w małym słoiczku po czym zalewamy cukinie z nadzieniem. Pieczemy około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywam , układam plasterki sera i zapiekam około 15 minut.
Podaję z sosem czosnkowym bądź z bagietką.


4 komentarze:

  1. Super, jeszcze nigdy takiej nie próbowałam... koniecznie muszę wypróbować bo wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z samym mięsem jest trochę delikatniejsza niż z ryżem
      polecam spróbować :)

      Usuń
  2. Pycha ! :) dziękuję za pomysł na jutrzejszy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń