poniedziałek, 29 lipca 2013

Rosół z lanymi kluseczkami

Jak niedziela to i rosół, a w poniedziałek pomidorówka - z ryżem i śmietaną?
U mnie rosół dość często gości na stole. Z makaronem, z ryżem czy z ziemniakami.
Dzisiejsza wersja będzie jednak z kluseczkami lanymi, które pamiętam z dzieciństwa - gdy mama robiła przepyszne obiadki.



Składniki : 
* kurczak
* włoszczyzna
* ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach, liść laurowy, sól
* natka pietruszki
Lane ciasto :
* szklanka mąki pszennej
* jajko
* ciepła woda
* sól


Przygotowanie :
Nastawić rosół. Gdy się ugotuje, wyciągnąć mięso. Składniki na lane ciasto dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, na gotujący rosół dodawać po trochę ciasta, zagotować.
Rosół podawać ciepły.

5 komentarzy:

  1. Czasami przyrządzam z kluseczkami lanymi ze wzg dla dzieci - ogólnie wszystkim smakuje.
    Stary, niezawodny a jakże smaczny przepis:)
    Pzdr.A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie też tak myślę :) od czasu do czasu super pomysł :)

      Usuń
  2. uwielbiam lane kluseczki szczególnie na mleku ;)

    OdpowiedzUsuń