Wpis na temat tych bułeczek to mój udział w Wypiekanie na śniadanie. Oryginalny przepis znajdziecie na blogu MatkaWariatka, a ja zapraszam Was na bułeczki do mnie.
Składniki :
Roztwór solno- drożdżowy :
* 100g ciepłej wody
* 10g soli
* 10g świeżych drożdży
Ciasto :
* 500g mąki pszennej typ 650
* 200g wody
* 15g miodu
* 10g masła
* roztwór
Przygotowanie :
Dzień wcześniej przygotować roztwór. Wymieszać dobrze sól w wodzie i dodać drożdże. Odstawić do lodówki. Mąkę wymieszać z wodą, rozpuszczonym masłem i miodem. Dodać roztwór. Zagnieść ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Uformować bułeczki, naciąć ostrym nożem i oprószyć mąką. Przykryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Piec 12 minut w 250 stopniach.
Razem ze mną bułki przygotowały :
Piekę bo lubię
Składniki :
Roztwór solno- drożdżowy :
* 100g ciepłej wody
* 10g soli
* 10g świeżych drożdży
Ciasto :
* 500g mąki pszennej typ 650
* 200g wody
* 15g miodu
* 10g masła
* roztwór
Przygotowanie :
Dzień wcześniej przygotować roztwór. Wymieszać dobrze sól w wodzie i dodać drożdże. Odstawić do lodówki. Mąkę wymieszać z wodą, rozpuszczonym masłem i miodem. Dodać roztwór. Zagnieść ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Uformować bułeczki, naciąć ostrym nożem i oprószyć mąką. Przykryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Piec 12 minut w 250 stopniach.
Razem ze mną bułki przygotowały :
Piekę bo lubię
Joanna Krych zdjęcie na FB
Jaśminowa kuchnia
Moje Małe Czarowanie
Buszująca w kuchni
Piekielna kuchnia Anety
Moje domowe kucharzenie
Jaśminowa kuchnia
Moje Małe Czarowanie
Buszująca w kuchni
Piekielna kuchnia Anety
Moje domowe kucharzenie
Sa przecudne :-) Fajnie że wzięłas udział Marto :-) Zapraszam za tydzień :-)
OdpowiedzUsuń