Przepis na szybką zupę w pięknym czerwonym kolorze. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na Walentynkową kolację. Dodatek tymianku i odrobina chili sprawia że zupa jest aromatyczna i pikantna.
Składniki :
* litr wywaru warzywnego bądź rosołu
* puszka krojonych pomidorów
* łyżka koncentratu pomidorowego
* 2 czerwone papryki
* mała czerwona cebula
* łyżeczka słodkiej papryki w proszku
* łyżeczka chili
* łyżeczka tymianku
* dodatkowo do zagęszczenia zupy torebka ugotowanego ryżu
* śmietana 18%
* 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie :
Rozgrzać oliwę , dodać przyprawy i pokrojoną w piórka cebulę, Przesmażyć, dodać do bulionu razem z pomidorami. Paprykę upiec, ściągnąć skórkę i dodać do zupy, gotować około 20 minut. Dodać koncentrat oraz ryż. Ewentualnie posolić, pieprzu już nie polecam - zupa jest już pikantna. Całość zostawić do przestygnięcia. Zupę zmiksować na gładko. Podawać ze śmietaną.
świetna na rozgrzanie!:)uwielbiam
OdpowiedzUsuńjest ostra, ale śmietana łagodzi trochę smak :)
UsuńŚwietnie wyglada i napewno smakuje.
OdpowiedzUsuńTym bardziej, że uwielbiam tymianek.
tymianek idealnie pasuje do papryki i pomidorów :)
Usuńsmacznego :)
Ostatnio robiłam podobną zupkę czerwoną tylko pomidorową w postaci kremu z dodatkiem chili, cudownie rozgrzewała :D
OdpowiedzUsuńświetne takie zupy :)
Usuńświetne dodatki do klasycznej pomidorowej:)
OdpowiedzUsuńsmaczna była :)
UsuńWspaniała taka zupa :) Uwielbiam pomidorową, więc i te z papryką bym pokochała :)
OdpowiedzUsuńna pewno :)
Usuńdobrze doprawiona - takie lubię! szczególnie, gdy za oknem chłodniejsze temperatury
OdpowiedzUsuńu mnie powoli robi się piękna pogoda, ale zupa była pyszna :)
Usuń