Tradycyjne pierogi z serem i ziemniakami. Ja akurat wolę ze szpinakiem czy kapustą i grzybami, ale ruskie dla rodziny też robię. Nie każdy lubi odsmażane pierogi, a potrzebuję przygotować obiad wcześniej, wtedy polecam obgotować pierogi w osolonym wrzątku. Przełożyć do naczynia do zapiekania , dodać cebulkę i akurat chwilę przed podaniem podgrzać. Są wtedy ciepłe i można spokojnie podawać na stół.
Składniki :
Ciasto :
* szklanka mąki pszennej
* szczypta soli
* 1/3 szklanki wrzątku
Nadzienie :
* pół kilograma ugotowanych ziemniaków
* kostka półtłustego twarogu
* cebula
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* sól , pieprz
Przygotowanie :
Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi.
Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do ziemniaków z twarogiem. Przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Ugotowane pierogi przełożyć do naczynia do zapiekania. Polać olejem z cebulką i przykryć folią aluminiową. Na 15 minut przed podaniem ściągnąć folię i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Zapraszam Was na stronę sklepu.
Na FB sklepu oraz blog kulinarny.
uwielbiam pierogi ruskie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
ja jestem bardziej za nadzieniem z kapusty kiszonej albo szpinakiem :)
UsuńZa pierogi ruskie i ze szpinakiem oddałabym dużo :D Uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńze szpinakiem uwielbiam ! :)
UsuńO kurcze, narobiłaś mi ochoty;) Na dziś już obiad mam zaplanowany, ale nagotuję tyle ziemniaków, żeby zostało na pierogi.:)
OdpowiedzUsuńTy się tam nie przemęczaj :) na szczęście możesz lepić pierogi na siedząco :)
UsuńAle jaka przyjemność jedzenia potem będzie? A ostatnio jestem takim łakomczuchem, że jednak mnie przekonuje stanie i lepienie, a w nagrodę jedzenie pierożków;P
Usuńzrób i wrzucaj swój przepis na blog , bo widzę, że u Ciebie kulinarnie się zrobiło :)
UsuńUwielbiam pierogi w każdej wersji,z każdym nadzieniem,za ruskimi ogromnie przepadam,Twoje wyglądają apetycznie i z pewnością są pyszne.Pozdrawiam ciepło. (www.nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCudowne! Moje ukochane pierogi :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMam identyczne naczynie.
OdpowiedzUsuńi jesteś zadowolona ? bo dla nas trochę za małe
UsuńA ja kocham wszystkie :D !
OdpowiedzUsuńa ja nie :) choć robię :)
Usuńuwielbiam to nadzienie, mniam:D
OdpowiedzUsuńruskie to moje ulubione, fajny pomysł na zapiekanie
OdpowiedzUsuńdzięki temu można dużo wcześniej zrobić obiad :)
UsuńPierogi to klasyka i smak dzieciństwa :) zjadłabym!
OdpowiedzUsuńuwielbiam! kiedyś nie lubiłam ruskich, a teraz stały się ulubionymi - nawet dziś na śniadanie miała ;)
OdpowiedzUsuńTobie to dobrze :) tak od pierogów zaczynać dzień? ja mam na odwrót - kiedyś uwielbiałam tylko ruskie a teraz wolę inne nadzienia :)
Usuń